Biografie

Anna is geboren op 28 februari 1984 (ze is nu dus 17) en woont in Maastricht bij haar ouders en zit op de Vrije School. Haar 21-jarige broer is op zichzelf gaan wonen. Ze is het jongste talent van de Starcampus. Anna wil meedoen aan Starmaker, omdat ze zoveel van muziek houdt dat ze het fantastisch vindt om daar met een groep elke dag mee bezig te zijn. Haar hobbies zijn dan ook zingen en dansen. Qua muziek houdt ze van soul, R&B en rap. Anna’s idolen zijn: Erykah Badu, Angie Stone, Lauryn Hill en Trijntje Oosterhuis. Haar ambitie is haar hele leven bezig zijn met zingen.

Anna is de benjamin van Starmaker. Ze woont thuis bij haar ouders en zit op de Vrije School. Maar haar droom is om elke dag met muziek bezig te zijn. De jongste van de talenten heeft zich opgegeven voor het programma omdat ze van muziek houdt en daar met een groep de hele dag mee bezig wil zijn.

Persoonlijke ontwikkeling
Anna maakt direct een goede indruk op het publiek en haar mede-talenten. Vrijwel iedereen vindt haar ‘een schatje’. Zelf versterkt ze dat beeld onbewust doordat ze regelmatig sabbelend op twee vingers te zien is, en door haar soms wat slissende spraak. Tijdens de eerste weken op de campus heeft bijna iedereen een dip. Ook Anna moet enorm wennen aan het leven zonder privacy, zonder vrienden of familie. De talenten weten zich nauwelijks raad met de momenten dat er niets voor ze georganiseerd wordt. De verveling slaat dan toe. Na een week verzucht Anna: “Pfff… Als we nou al die lessen achter elkaar deden. Dan ben je tenminste druk bezig en hebben we ook echt rust. Ik word zo moe van al dat wachten.”

Haar eerste performanceopdracht is een grote teleurstelling voor Anna: “Ik vind het een oude-wijvennummer”, roept ze gefrustreerd uit. Ook opmerkingen over haar uiterlijk die haar ter ore komen, kan ze niet gemakkelijk van zich afzetten. “Er worden allemaal vervelende dingen over me gezegd”, zegt ze op een gegeven moment snikkend. De jonge, onervaren Anna uit het begin van het project, ontwikkelt zich enorm. Kenmerken de eerste weken zich door onzekerheid en hevige emoties, de laatste weken ontpopt Anna zich als een stabiele factor binnen de groep. Door haar rustige persoonlijkheid, gedrevenheid en muzikale kwaliteiten weet ze zich met gemak te handhaven op de campus.

Ook Anna geniet met volle teugen van alles wat ze meemaakt. In haar dagboek schrijft ze na een maand: “Onze clip staat nu gewoon op 1!!! Niet te geloven toch? En de TMF-Awards natuurlijk, het was zo ongeloofelijk vet, IT WAS MY DREAM COME TRUE!!!!! Het gaat zo snel allemaal dat ik mezelf af en toe even moet knijpen. Maar ik geniet er enorm van, het is de tijd van mijn leven nu.”

Binnen de groep
Anna is duidelijk een gezelschapsdier. Ze kan het al snel goed vinden met Bouchra. De twee worden op de campus goede vriendinnen. Anna zet zichzelf niet graag in de schijnwerpers en valt niet echt op in de groep door haar gedrag. Als ze in de allereerste favorietenlijst op nummer 1 staat en daarmee de andere 11 talenten achter zich laat, lijkt ze zich er eerder voor te schamen dan dat ze er trots op is.

Muzikale kwaliteiten
Ondanks haar eerste plaats bij die populariteitspoll, blijft Anna bij het opnemen van de liedjes op de achtergrond staan. Bij geen van de singles is een hoofdrol voor haar weggelegd. Dat komt niet omdat de makers twijfelen aan haar muzikale kwaliteiten, maar omdat Anna nog erg moet groeien en meer ervaring moet opdoen.
Die groei vormt in het begin van Starmaker een probleem. Op de momenten dat er geen lessen op het programma staan, doet Anna maar weinig aan haar persoonlijke muzikale ontwikkeling. Zij leest liever een tijdschrift, luistert naar muziek of dolt met de anderen. “Ik krijg mijn kans nog wel om te laten zien wat ik kan”, motiveert zij in die periode haar houding.

Net als de anderen vergist Anna zich in de instelling die nodig is om uit te groeien tot een professioneel zangeres. Na stevige kritiek van de makers over haar attitude, begrijpt Anna dat het ook uit haarzelf moet komen. Ze zal hard moet werken als ze haar droom wil realiseren. Dat besef rijpt verder na het succes van de singles, de handtekeningensessies en de eerste optredens voor fans. Net als de rest van de groep werkt Anna steeds serieuzer aan haar muzikale ontwikkeling. Bij de finale beoordeling zijn de makers dan ook enorm positief over haar naar aanleiding van de laatste soloperformance. Florent: "Dit was de grootste verrassing van donderdagavond." Peter: "Ze straalt helemaal. Ik ga helemaal mee met dit optreden." Diana: "Zij kan het ook ingetogen en powerfull. En heel mooi zuiver." Tim: "Ook met Bart op de gitaar. Daar zie je het talent."

Uiteindelijk krijgt Anna de kans waarop ze had gehoopt. Twee weken voor het einde van Starmaker hoort zij dat ze de lead mag zingen van 'Can't get you out of my mind'. En die kans grijpt ze met beide handen aan: ze laat zich van haar beste kant horen en zien in dit nummer.

Podium
Op het podium staat Anna haar mannetje. Samen met Bouchra lijkt ze het meest in haar element. De twee staan regelmatig te swingen op de campus, en vullen elkaar op het podium ook goed aan. Wanneer Anna op een gegeven moment een pirouette improviseert aan het begin van een nummer, en Zillah dat een wereldidee blijkt te vinden, ontstaat er onverwacht wrijving tussen het talent en de choreografe. Anna weigert aanvankelijk dit geimproviseerd stukje te repeteren zodat het er niet knullig uit komt te zien, en dat leidt tot een korte woordenwisseling met Zillah. Toch stelt Anna zich later cooperatief op, en repeteert ze de piroutte toch maar wel.